Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Varga Mariannára emlékezünk

2017. július 6-án, 91 éves korában elhunyt Varga Marianna néprajzkutató, muzeológus. A magyar népviselettel, népművészettel, hímzett, szövött textilekkel és népi iparművészettel kapcsolatos kutatónak az aszódi Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény is sokat köszönhet, hiszen a számos, a néprajzi gyűjteményben őrzött darabot mutatott be tudományos feldolgozásaiban. (Egyik általa is ismertetett gyerekkendőt egy régebbi bejegyzésünkben már bemutattuk.) Az alábbi kézbevaló kendőt (PMA_N_58.131.1.) Varga Marianna az 1981-ben megjelent, a Turai hímzések motívumvilága című munkájában ismertette. 

A keskeny fehér horgolással szegélyezett kendőnek csak az egyik sarka díszített. Az uralkodó fehérhímzés mellett a mintát lezáró pontsor, a levélsorral szegényezett szív és a két madárka pirossal van kivarrva. A kendőt ismeretlen hímző készítette az 1900-as években, a Petőfi Múzeum 1958-ban jutott hozzá vásárlás útján.

Az 1910-es évektől először sötétkék és piros, később többféle színű fonalat is alkalmazta a fehér mellett, méretük is fokozatosan csökkent. Szélüket gyári szövött szalagokkal és gépi csipkével szegték be.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
M7u6G

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16